Facebook maakt bekend of jouw gegevens gelekt zijn

We hebben het over bijna niets anders: De datalek bij Facebook en de 87 miljoen getroffen gebruikers. 

Maar wat is er nu precies gebeurt?

Het databedrijf Cambridge Analytica heeft via een persoonlijkheidstest informatie verzameld van miljoenen mensen wereldwijd. Onder de getroffen gebruikers zitten naar schatting zo'n 89 duizend Nederlanders.

De makers van de persoonlijkheidstest konden niet alleen informatie verzamelen van de gebruikers die de test deden, maar ook van hun vrienden. In Nederland hebben maar weinig mensen aan de test meegedaan. Maar omdat de quiz ook data mag inzien van vrienden, kunnen gegevens van tienduizenden Nederlanders zijn buitgemaakt.

Heeft het databedrijf Cambridge Analytica toegang gehad tot jouw Facebookgegevens? Sinds maandagavond 18 uur stuurt Facebook gebruikers van wie data mogelijk doorgestuurd is een melding.

Zo kan je zien of jouw gegevens zijn gedeeld.

Alle Facebookgebruikers krijgen gefaseerd de aankomende dagen een melding te zien bovenin hun tijdlijn. Van accounts bij wie het vermoeden bestaat dat gegevens bij Cambridge Analytica beland zijn, wordt dit in het bericht vermeld. Overige accounts krijgen een melding waarin een uitleg staat hoe je kan bekijken welke apps toegang hebben tot jouw informatie.